Środowiskowy Dom Samopomocy

 

    W grudniu 2005 Fundacja "Żyć Godnie" uruchomiła Środowiskowy Dom Samopomocy w Kolniku (gmina Pszczółki) dla 30 osób z zaburzeniami psychicznymi, niepełnosprawnością intelektualną oraz chorobą Alzheimera.
W domu tym prowadzona jest rehabilitacja podopiecznych ze szczególnym uwzględnieniem podtrzymywania i rozwijania umiejętności niezbędnych do możliwie jak najbardziej samodzielnego funkcjonowania: nawiązywanie kontaktów, komunikowanie się z otoczeniem, współżycie w grupie itp. ŚDS rozwija zainteresowanie otoczeniem oraz kształtowaniem umiejętności w funkcjonowania w nim. Podopieczni rozwijają poczucie własnej wartości oraz pewności siebie.
Działanie Ośrodka odciąża rodziców od całodobowej opieki nad dzieckiem. W Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzone są zajęcia terapeutyczne odpowiednie do możliwości oraz zainteresowań uczestników. Wychowankowie integrują się ze środowiskiem poprzez współpracę ze szkołami, innymi ośrodkami i ŚDS.
Działalność Domu prowadzona jest w godzinach 7.30 - 15.30. Podopieczni rozmieszczeni są w 4 pracowniach tematycznych:


• Pracownia plastyczna:

- Posługiwanie się różnymi materiałami i narzędziami.
- Stosowanie różnych technik i form malarskich.
- Praca ze szkłem, witraże, mozaiki.
- Wyrażanie uczuć przez barwy i formy.
- Przygotowywanie aukcji i kiermaszy wykonanych prac.
- Przygotowanie do twórczego stylu życia.

• Pracownia krawiecko - tkacka:

- Proste wzory tkactwa.
- Gobeliny.
- Posługiwanie się przyrządami do szycia, maszynami
krawieckimi.
- Wykonywanie prostych czynności krawieckich.
- Prace na drutach, szydełkiem.
- Haftowanie i szycie ręczne.

• Pracownia artystyczno - techniczna:

- Zastosowanie elementów dramy teatralnej.
- Muzykoterapia.
- Integracja uczestników, wyzwalanie emocji i przeżyć.
- Wykonywanie przedmiotów z drewna, obróbka drewna, posługiwanie się narzędziami.
- Wykonywanie dekoracji, stroików, rzeźb.

• Pracownia kulinarna:

- Przygotowanie posiłków dla uczestników ŚDS.
- Zapoznanie się ze sposobami przygotowania prostych potraw (zup, sałatek, deserów, ciast).
- Zapoznanie się z urządzeniami kuchennymi i ich obsługą.
- Nauka prawidłowego zachowania się przy stole.
- Nauka dekorowania i nakrywania do stołu.